16 Aralık 2010 Perşembe

silahsizlan

gecen gun bir haber okudum. haber tbmm'ye sunulan bir yasa tasarisi ile ilgiliydi. kimin neden ve nasil bir guduyle talep edecegini bir turlu anlayamadigim tasarinin icerigi, hayvanlari kapsiyor.tabi sadece yuzeyde.
**
tasariya gore, birinin bahcesine girip ciceklerine ya da herhangi bir seye zarar veren bir hayvan, bahce sahibi tarafindan oldurulebilecek.
bahceye giren, yan komsunun hayvani dahi olabilir, sirf cimenlere sictigi icin bundan sonra yasayip yasamayacagi bahce sahibinin inisiyatifine kalmis.
**
bizim cocuklugumuzda 'yapma yavrum gunah' diye bir uyarı cumlesi vardi. bu cumle, sirf merakla gudulu cocuk aklimiza uyup, bir kediye tas attigimizda, bir saksidan cicek koparttigimizda, kendimizden kucuk bir cocuga hircin davrandigimizda gelip buluverirdi bizi. gunumuz modern annelerinin inanisinin tersine, buyudukce, allah korkusu olarak degil, vicdan olarak yer edindi bu cumle icimizde.
ergenligin kafa karisikligini atlattiktan sonra dinin kiskacindan da kurtulabildik pek ala cogumuz. ama kendinden kucuk, gucsuz olana zarar vermememiz gerektigini de unutmadik.
simdi yasalarimizi ne tur insanlar belirliyor ve ne gibi bir nefretle bu tip onerilerde bulunuyorlar anlamak mumkun degil...
..derken. yeni ve yine kotu bir haber daha dustu gundeme. silahlanma ile ilgili bir diger yasa tasarisi. bu 'nacizane' tasarinin icerigi de pek enteresan dogrusu, silah bulundurma yasini 18'e indirirken, isteyen herkese de 2'sini yaninda tasiyabilecegi 5 silah edinme hakkini veriyor.
dusunuyorum, nasil bir ulkede yasiyor olabiliriz ki kendimizi savunmak icin her birimiz 5'er silah edinme ihtiyaci duyalim. ya da nasil insanlara donusturulmeye calisiliyoruz da oldurme ihtiyacimizi 1 silahin kesmeyecegi dusunuluyor.
**
genel anlamda paranoyak dusunceye yatkin biri oldugumu bildigim icin bundan uzak durmaya calisirim her zaman. cunku bir kere olaylari birlestirip komplo teorileri uretmeye baslarsaniz objektiflikten buyuk bir hizla uzaklasırsınız ve geri donmek hic de o kadar hizli olmaz. bu yuzden, hayvan haklarini hice sayan tasariyi okudugumda, bunun art niyette barindirma olasiliginin yaninda, sadece
duyarsizlasmis ve kisisel haklarina odaklanmis bir grup sevgi yoksununun, ne yaptigindan habersiz cikardigi bir tasari olabilecegi ihtimalini aklima getirmeyi tercih ettim sik sik. ama ardindan duydugum bu ikinci haberden sonra beynim iyi niyet dusunceleri uretmekten hazetmemeye basladi. ortada halkin vicdanini koreltmeye yonelik ciddi adimlar yer aliyor. bir sure sonra pek cok evde silah bulundurulmaya baslanacak. ve bir gun biri bahcesinde kosan o kopege ates etme hakkinin oldugunu hatirlayacak. sonra hayvanlarin oldurulmesi bir kesim icin gayet normal karsilanir olacak. diger yanda, birkac ay once bir kediyi tekmeleyerek olduren genci 'ayni sekilde oldurmek isteyen hayvan severlere' benzer bir kitle olusacak. ve bu ikisinin sentezinden hayvani da, insani da oldurmeyi olagan karsilayan bir nesil yetisecek.
**
uydurdugum bu en basit komplo teorisinde bile, ulasilirligi zamanla herkes icin daha kolay hale gelecek silahlarin, oyun oynayan 2 cocugun, kiz arkadasini ust siniftaki bir oglanla eglenirken goren ergenin, din-dil-irk farkliliklari yuzunden birbirinden nefret eden 2 yetiskinin eline gectigini varsaymak istemiyorum. dusunmek bile uzucu cunku.
**
diyecegim o ki,
gunah yavrum yapmayin!
**

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder